Viktig info ang. valpfoder!



Valpfoder för valpar o vuxen mat för vuxna hundar.

En gammal men ihärdig myt säger att hundar som växer för snabbt ska ha vuxen foder för att inte bli för stora. Det är helt tokigt och tom farligt även om det finns hundar som klarar av det.
Valpar kan inte själv reglera mängden kalcium de tar upp utan all kalcium de får i sig tar kroppen upp och lagrar i skelettet. Om valpen får för mycket kalcium så bildar detta pålagringar på leder och skelett som då kan bli olika långa.

Valpfoder innehåller pga detta begränsade mängder kalcium för att undvika sjukdomen ni ser på bilden som kallas osteochodros och om man upptäcker den mycket tidigt så går den att behandla med hormoner men upptäcker man den för sent så är bästa fall en operation I värsta, och mycket vanligare fall är avlivning det enda alternativet då hunden får mycket ont.
Vuxna hundar reglerar själv upptaget av kalcium och kan ibland behöva lite extra varför vuxenfoder alltid har liiiite för mycket kalcium. Det är alltså farligt för valpar att äta vuxenfoder.

Dessutom är det ju så att en liten valp inte kan äta så stora mängder mat. Samtidigt är de i stort behov av mycket energi för att kunna växa och utvecklas som de ska. Energiintaget i valpfoder är alltså anpassat för en hund som äter mindre mängd mat och är energitätare. Vuxenfoder är anpassat efter att hunden är större och behöver mer mängd mat för att bli mätt, energiintaget är anpassat därefter.
Så en valp som inte kan äta en vuxenportion får alltså i sig för lite näring när den får vuxenfoder.
Energitätheten är dessutom anpassad efter storlek så valpfoder för små hundar (under tio kilo) är mycket mer energitätt än valpfoder för stora hundar (över 45 kilo) eftersom så små hundar inte äter lika stor mängd mat. Så det är viktigt att man väljer foder efter hunden storlek och storleken gäller då var det kommer att hamna som vuxna. En 8 kilos valp ska inte ha foder för hundar under 10 kilo utan man utgår ifrån planerad vuxenvikt. En hund som i vuxen ålder kommer att väga mellan 11-25 kilo ska alltså ha foder för mellanstora hundar om fodermärket ni väljer ha delat in så noga.
Många märke delar in lite mer svart o vitt. Liten o stor. Liten är då allt under 10 kilo, stor är resten. Det finns även foder som delar in valp och vuxen rakt av. De fodrena är anpassade så att mängden avgör hur mycket energi på ett annorlunda sätt.

Det viktigaste att tänka på när man köper mat till såväl valp som vuxen, förutom ovanstående saker är att inte handla maten på lidl eller ica eller så. Handla i djuraffären och be gärna om hjälp. Personalen är utbildad. All personal i djuraffärer erbjuds utbildningar i foderlära kontinuerligt. Det står leverantörerna av fodret till och självklart är dessa riktade för att framställa varje foder som det bästa men eftersom alla leverantörer har sådana utbildningar så hör man ganska snabbt vilka saker alla säger likadant om.
Foder som säljs i djuraffären är generellt av bättre kvalitet även om vissa djuraffärer smyger in några lågkvalitetsfoder också.
Många tillverkare gör så att de tillverkar ett veterinärfoder som är specifikt för sjuka hundar. Sen gör de ett premium/superpremium foder som säljs i djuraffären. Sen tar de resterna och packar i en påse med massa billigt spannmål och säljer i mataffären. Därför kan man finna bar tillverkare som purina, i mataffären. Det är INTE samma som att köpa purina i djuraffären eller hos veteinären. Det är mer eller mindre en påse mjöl ni köper i mataffären oavsett vad er uppfödare sa. Det är väldigt lite fett och protein i dessa foder och massor med spannmål vilket det förvisso finns några enstaka hundar som mår bra av men för de flesta hundar är detta som att leva på franskbröd. Man mår inte så bra i slutänden av det.
Dessutom är det dyrt då energitätheten är så låg att hunden måste äta mycket mer av det än av kvalitetsfoder. Ni måste åka till affären ofta och ni får plocka mycket bajs. Dessutom riskerar ni att behöva ge medicin och superdyrt veterinärsfoder när hunden börjar bli gammal då fodret helt enkelt inte håller hunden frisk i längden.

Akta er när det står ”innehåller si o så många procent färskt kött” på påsen för hur i hela fridens namn kan torrfoder innehålla färskt kött? Ni får räkna bort 80% av proteininnehållet när det står så eftersom det är vad som försvinner när man torkar köttet.

Frolic = pizza. Ja det är ett helfoder men det är pizza också. Det kan man få som godis, inte som frukost o middag varje dag.

Varierad kost.. nä. Vi människor har över 9000 smaksensorer. Hundar har under 1000. Dom gillar när det luktar gott men de har inte människans behov av varierad smak på middag o frukost. När det gäller godis är det en annan sak men vi äter å andra sidan inte vår lön när vi jobbar men vill ändå gärna att den höjs då och då.

Hundars magar är anpassade för att äta samma dag in och dag ut. När vi byter foder, för att vi tror de vill ha variation så ställer vi till det i deras magar och för varje gång vi byter blir magarna känsligare. Sen finns det hundar med stålmagar men generellt är det inte bra att byta foder. Hundar äter dåligt i perioder. Det kan vara i samband med löp eller tandbyte osv. Då är vi människor gärna snabba att byta foder. Hundar lär sig detta. Om man vägrar äta får man något nytt o det är ju kul, ett tag. Och då skapar man en kräsen hund.
Jag gjorde detta med min första hund. Hon fick billig hundmat, burkmat oftast vilket mest är vatten.
Jag bytte så fort hon inte åt. Jag tror hon var 8 år när hon hade så kraftig näringsbrist att det blev akut till veterinär pga att fodret hon åt inte var bra! Så efter det fick hon äta ett bra torrfoder men då var det redan för sent och efter en kort tid visade det sig att hennes lever inte var bra längre och hon behövde äta ett underbart dyrt veterinärsfoder som hon inte tyckte var gott. Då jag hade lärt henne att vägra till sig något bättre gick hon ner nästan halva sin vikt. Från 8 till 5 kilo. Pälsen trillade av och huden blev full av knutor. Hon tappade tänder och åkte på den ena infektionen efter den andra. Veterinären intygade mig att hon skulle bli bra om vi bara fortsatte ge henne rätt foder och jag fick ha henne kvar i 5 år till faktiskt men mager och utan päls.

När man då byter från låg till högkvaltiets mat så blir hunden ofta dålig i magen i ca 2 veckor. Många väljer då att byta tillbaka då man tror att hunden inte tålde det nya fodret men man kan jämföra det med att gå från att leva på franskbröd till att plötsligt äta rågbröd. Magen hinner inte med. Den är inte van vid så mycket näring. Man kan hjälpa hunden genom att under 10-14 dagar fasa ut det gamla fodret och in det nya genom att ge mycket av det gamla och lite av det nya i början och sen öka det nya och minska det gamla men såklart finns det hundar som då lägger det gamla fodret brevid skålen och bara äter det nya. Ge då det gamla först och se lite av det nya. Det finns också hundar som inte får ont i magen av bytet.
 
Vi är så noga med vad vi stoppar i oss själva. Följer dieter, äter ekolologiskt, närproducerat, fiber osv. var lika noga med hunden. Dom kan inte välja själv.

Hundfoder kan för övrigt delas in i torrfoder (sånt i påse som är små kulor i olika form) är det vanligaste vi ger hundarna och det mesta delen av texten ni läst, handlar om Burkmat – finns i olika kvalitet och innehåller 80% vätska. Viktigt att tänka på det. Kan vara bra att ge hundar som dricker dåligt eller har ont i tänderna.
Färskfoder – säljs fruset. Är INTE samma sak som att ge bara köttfärs. Hundar ska ha alla de näringsämne som är viktiga för DEM, inte för oss. Färskfoder är bra för allergiska hundar, kräsna hundar osv. Dessutom är det bra för tänderna då det främjar god bakteriekultur i mage och mun vilket gör att tänderna blir motståndskraftigare mot tandsten. Finns många olika märken att välja på. Man får lite prova sig fram till vilket som är bäst för ens egen hund då det kan skilja sig mycket.
Barf – är lite som färskfoder men här ingår ben och allt möjligt spännande och mer naturligt än så blir det inte för hunden. Sägs vara det optimala fodret.

Ta väl hand om din hunds hälsa!

Författare: Instr. Jessika Öberg / Bonizas Hundskola

Kommentarer

Populära inlägg

Tikens löp.

Valpens första 8 veckor.

Gick åt fanders.